SFI – Ruotsia maahanmuuttajille

SFI – Svenska för invandrade

on yhteisnimi koulutukselle ja kursseille niille, jotka ovat muuttaneet Suomeen ja haluavat oppia ruotsia. Tarjoamme kursseja useilla eri tasoilla Euroopan neuvoston kielten viitekehyksen mukaisesti. Voit suorittaa yhden kurssin, suorittaa useita kursseja tai liittyä johonkin SFI-ohjelmistamme.

Meillä on neljä vaihtoehtoa ruotsin kielen SFI-kursseille:

  • Kotoutumiskoulutus ruotsiksi
  • SFI Arbis-opintopaketti
  • SFI kotoutumiskurssi työvoiman ulkopuolella oleville
  • Luku- ja kirjoitustaito

Katso meidän kaikki ruotsin kurssit opinto-oppaasta tai osoitteessa ilmonet.fi. 

Lisätietoja: arbis.integration@hel.fi

Tasotesti

Ennen kuin aloitat kotoutumiskoulutuksen tai opintopaketin, sinun on tehtävä tasotesti, jotta sinut sijoitetaan sinulle sopivalle kurssille.  Et tarvitse aiempaa ruotsin kielen taitoa.
Syyslukukauden 2024 tasokoe järjestetään 6.8.2024 kello 9.00 huoneessa 13.
Ilmoittautuminen tasokokeeseen ilmonet.fi -palvelussa (kurssi: A240661) tai sähköpostitse arbis.integration@hel.fi.
Vastaamme kysymyksiin ja otamme vastaan ilmoittautumisia myös puhelimitse: 09 310 494 94

Kotoutumiskoulutus ruotsiksi

Koulutus on sinulle, jolla on kotoutumissuunnitelma. Kotoutumisopinnot ovat ilmaisia. Kurssilla opiskelet 20 tuntia viikossa, enimmäkseen ruotsia. Opiskelet myös yhteiskunta- ja työelämätaitoja. Teet kieliharjoittelua ja työharjoittelua. Henkilökohtainen ohjaus kuuluu myös kotoutumisopintoihin. Kotoutumiskoulutus alkaa joka vuosi syyskuussa.

SFI-Integration 1  lähtötaso A0
SFI-Integration 2  lähtötaso A2.1
SFI-Integration 3  lähtötaso A2.2
SFI-Integration 4  lähtötaso B1.2

Noudatamme Arbiksen kotoutumiskoulutuksen opetussuunnitelmaa (ruotsiksi).

SFI Arbis-opintopaketti

Opintopaketti on tarkoitettu sinulle, joka olet asunut pidempään Suomessa (ei kotoutumissuunnitelmaa). Opintopaketti on ohjelma, jossa rakennat itse koulutustasi. Se voi olla 11–16 h viikossa ja sisältää ruotsin lisäksi muita kursseja Arbiksen kurssitarjonnasta, jotka tukevat ruotsin kielen oppimista. Ohjelma on avoin kaikille ja on päiväopiskelua. Voit opiskella työmarkkinatuella, jos se sisältyy työllistymissuunnitelmaasi. Yksi lukukausi maksaa 60 euroa.
SFI Arbis studiepaket 

SFI kotoutumiskurssi työvoiman ulkopuolella oleville

Kurssi on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät ole työllisyyspalveluiden asiakkaita ja joilla ei ole voimassa olevaa kotoutumissuunnitelmaa. Kurssiin sisältyy ruotsin ja yhteiskunta- ja työelämätaitojen opetusta yhteensä kuusi tuntia viikossa. Opetusta on päivisin, ja opetuksen ajaksi järjestetään lastenhoitoa, joten kurssi soveltuu erityisen hyvin kotivanhemmille.
Tätä kurssia varten ei tarvitse tehdä taitotasotestiä.
SFI kotoutumiskurssi työvoiman ulkopuolella oleville

Luku- ja kirjoitustaito

Luku- ja kirjoitustaito on ruotsin kielen peruskoulutusta. Koulutus on ilmainen. Kurssilla opiskelet 16 tuntia viikossa ja harjoittelet ruotsinkielistä puhetta, tekstien lukemista ja tulkitsemista, tekstien kirjoittamista ja tuottamista sekä numeerisia taitoja.
SFI Läs- och skrivfärdigheter

Ruotsin kielen kurssit

Haluatko opiskella vain yhden ruotsin kielen kurssin? Arbis järjestää useita yksittäisiä kursseja, sekä päivällä että illalla. Kurssit löytyvät opinto-oppaasta ja ilmonet.fi -palvelusta.

Yleisen kielitutkinnon koe

Arbisessa voit suorittaa yleisen kielitutkinnon ruotsin kielessä keskitasolla.
Syksyn kokeet pidetään 31.8.2024 sekä 16.11.2024 ja kevään 5.4.2025. Keskitason koe maksaa 176 €.
Keskitasoa vastaavat eurooppalaisen kielten viitekehyksen B1 ja B2. Tutkinnossa testataan toiminnallista kielitaitoa sekä kirjallisesti että suullisesti. Voit suorittaa kokeen riippumatta siitä, missä ja miten olet saavuttanut kielitaitosi. Arbiksen monipuolisilla kielikursseilla voit virkistää ja täydentää aiempaa osaamistasi ennen koetta.

Ilmoittautumisaika syksyn 16.11.2024 kokeeisiinn on 2.-30.9.2024 ja kevään 5.4.2025 kokeisiin 17.2.-9.3.2025. Ilmoittautuminen tapahtuu ainoastaan sähköisesti Yleisten kielitutkintojen verkkosivuilla.

Lisätietoja antaa Heidi Huovilainen, 09 310 494 85 ja Arbiksen asiakaspalvelu, 09 310 494 94.

Tukimateriaalia ohjaajille ja työnantajille

Välkommen till oss! Muun kuin suomen- tai ruotsinkielisen henkilön ohjaaminen, on Arbis SFI:n (ruotsia maahanmuuttajille) Ekvalitan kanssa yhteistyössä kehittämä tukimateriaali ohjaajille ja työnantajille. Materiaali on suunnattu henkilöille, jotka työskentelevät, ohjaavat ja ovat yhteydessä eri taustoista tuleviin henkilöihin. Kirjasesta löydät muun muassa vastauksia siihen, miten voit luoda osallistavamman työpaikan ja puhua helpommin ymmärrettävää kieltä. Kirjanen on ruotsiksi.

Aineisto on myös videomuodossa Arbiksen YouTube-kanavalla.

Ruoka- ja kulttuurifestivaalit

Arbisin ruoka- ja kulttuurifestivaali haluaa luoda yhteenkuuluvuutta muista maista tulevien opiskelijoiden keskuudessa. Ruotsin kielen kursseilla on kerrottu omasta kotimaasta ja kulttuurista. Opetuskeittiössä ruokakulttuurit ovat olleet keskiössä. On kokeiltu monia suomenruotsalaisia ruokaperinteitä ja tehty myös oman kotimaan ruokia. Maistamisen ovat tehneet opiskelijat ja Arbiksen henkilökunta – ja ruuat ovat saaneet selkeän hyväksynnän! Reseptejä on hiottu opettajien kanssa ja ovat nyt saatavilla reseptivihkona, jota kaikki voivat kokeilla.