Kirjasto

""

Tervetuloa Arbiksen kirjastoon

Arbiksen kirjastossa voit opiskella, syventää tietojasi kiinnostuksesi kohteita tai vain rentoutua. Kirjastosta löydät kurssikirjallisuutta ja kaunokirjallisuutta aikuisille eri kielillä, lastenkirjoja, tietokirjoja, helppolukuisia kirjoja sekä sanoma- ja aikakauslehtiä.

Lainaaminen ei edellytä kursseille osallistumista. Kun rekisteröidyt uudeksi lainaajaksi, sinun on esitettävä henkilöllisyystodistus. Kirjastossa ei käytetä kirjastokortteja. Ilmoittautumisen jälkeen voit lainata ilmoittamalla nimesi.

Kirjaston ollessa suljettuna lainat voi palauttaa vahtimestarille.

Kirjat ja aikakauslehdet

Kirjaston verkkotietokannasta voit etsiä kirjaston kirjoja. Kirjasto ottaa vastaan ​​hankintaehdotuksia, mieluiten sähköpostitse.

Etsi täältä kirjojamme

Kirjastossa on ruotsinkielisiä sanomalehtiä, Helsingin Sanomat ja aikakauslehtiä, jotka keskittyvät mm. käsitöihin, historiaan, ruokaan, liikuntaan, musiikkiin, kieliin ja puutarhanhoitoon.

Arbiksen kirjaston sanoma- ja aikakauslehdet

Laina-aika

Normaali laina-aika on kolme viikkoa kerrallaan lukuun ottamatta uusia kysyttyjä kirjoja, joiden laina-aika on aluksi 15 päivää. Laina-aikaa voidaan tarvittaessa muuttaa neljään viikkoon tai pidemmäksi, erityisesti lukukauden loppupuolella. Aikakauslehtien viimeisintä numeroa ei anneta lainaksi. Kevätlukukauden lopussa voit lainata kesän ajaksi. Tällöin eräpäiväksi asetetaan lukukauden alku syksyllä.

Lainojen uusiminen

Voit uusia lainasi niin monta kertaa kuin tarvitset, mutta tarvittaessa kirjasto voi pyytää näyttämään lainatun aineiston. Jos aineisto on varattu, lainaa ei voi uusia, vaan se on palautettava. Tule kirjastoon, lähetä sähköpostia tai soita, kun haluat uusia lainan tai tehdä varauksen. Lainat ovat henkilökohtaisia, mutta kirjastonhoitajan luvalla aineisto voidaan luovuttaa toiselle henkilölle.

Myöhästymismaksu

Saat muistutuksen sähköpostilla tai tekstiviestillä laina-ajan umpeutumisesta. Kirjastossa ei ole myöhästymismaksua, mutta jos lainaamasi aineisto on kadonnut tai vahingoittunut niin, ettei sitä voi käyttää, joudut maksamaan 12 euron sakkomaksun. Maksu suoritetaan kortilla Arbiksen kansliassa. Voit myös korvata aineiston toisella vastaavalla kappaleella.

Asiakastietokoneet ja tulostimet

Kirjastossa on kaksi asiakastietokonetta, joissa on yleisimmät ohjelmat. Kirjastossa on kopiokone/skanneri, joka on liitetty asiakastietokoneisiin. Tulosteet/kopiot omaan käyttöön (vain A4) maksavat 40 senttiä/arkki. Tulosteet maksetaan kortilla Arbiksen kansliassa.

Kirjastolla on kolme erikoiskokoelmaa

Suomenruotsalaiset dekkarit

Kokoelma sisältää suomenruotsalaisten kirjailijoiden kirjoittamia dekkareita, sekä vanhempia että uudempia teoksia. Kokoelmaa laajennetaan säännöllisesti, ja sopivia lahjoituksia otetaan vastaan.

Helsinki-kokoelma

Kokoelma sisältää pääasiassa Helsinkiä koskevia ruotsinkielisiä tietokirjoja. Tervetuloa lukemaan esimerkiksi kotikatusi historiasta.

Sateenkaarihylly

Arbiksen kirjasto oli ruotsinkielisen Suomen yksi ensimmäisistä kirjastoista, joissa on sateenkaarihylly eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvää aineistoa. Tässä hyllyssä tuodaan esille meillä lainattavissa olevaa HBTIQ-kirjallisuutta. Voit vapaasti ehdottaa kirjoja ja lehtiä, joiden mielestäsi pitäisi olla hyllyssä. Täältä löydät muun muassa romaaneja, elämäkertoja, lastenkirjoja, tietokirjoja ja sateenkaariaiheisia sarjakuvakirjoja.