Kurser du inte visste att du ville gå
Stadsvandringar, konsthistoria och en kurs för den som vill bli digital nomad. Arbis samhällsämnen erbjuder ett brett urval av kurser för alla som vill lära sig något nytt. Dessutom är höstens och vårens föreläsningar öppna för alla och helt gratis.
– När du öppnar katalogen och letar efter ett samhällsämne vet du kanske inte att du skulle vara intresserad av kursen förrän du läser om den, säger Arbis biträdande rektor Pia Nybom.
Mathilda Larsson, ansvarig för kurserna i samhällsämnen håller med.
– Det finns ett jättebrett spektrum av kurser som tar upp olika aspekter av samhället, både med fokus på historia och nutid, säger Larsson.
Utöver avgiftsbelagda kurser ordnar Arbis också flera öppna föreläsningar. Den 21 september berättar Yles reporter Minna Knus-Galán om hur hon tillsammans med sina kolleger lade ihop ett komplicerat pussel för att spåra vart pengarna från Kreml egentligen går.
– Hon var med och avslöjade läckan om Putins tillgångar och kommer nu till Arbis för att berätta mer om det, säger Larsson.
Föreläsningen ”Att spåra Kremls gömda miljarder” strömmas också på Arbis Youtube-kanal, precis som alla andra föreläsningar, men både Nybom och Larsson hoppas att så många som möjligt hittar till Dagmarsgatan 3 i Tölö.
– Det är en hög tröskel att engagera sig igen efter pandemin och vi behöver alla lära oss att våga komma ut och möta andra människor och delta i sådant som arrangeras, säger Nybom.
Inte bara för att man ska hänga med i omvärlden och vad som sker, utan för att vara en aktiv medborgare.
– Och för att må bra, fortsätter Nybom.
Öppna och avgiftsfria föreläsningar
En annan föreläsning som Larsson lyfter fram är Kriget i Ukraina som blir av onsdagen den 28 september.
– Ilmari Käihkö, docent i krigsvetenskap, berättar om läget i Ukraina. Vad som hänt hittills och hur kriget möjligtvis kan utvecklas, säger Larsson.
Hon påminner om att alla föreläsningar är gratis och öppna för alla.
– Det är bara att dyka upp!
De som tar sig till Arbis sal nummer 23 har också lättare att ställa frågor och delta i eventuella diskussioner – än om man följer med på distans.
Res till Europa – på Arbis
Bland kurserna inom samhällsämnen finns det flera kortare kurser för den som inte vill förbinda sig för ett helt läsår. Många av kurserna har inte heller startat ännu.
En kurs som både Larsson och Nybom är ivriga över är ”En vecka Grand Tour – på Arbis”. Kursen bjuder in deltagarna att göra en resa till Italiens och Frankrikes kulturhistoria.
– Det är många olika föreläsare och teman, allt från olika samhällsklasser under revolutionens Paris till den italienska spagetti-identiteten, säger Larsson.
En annan kurs hon vill lyfta fram är ”Nomadföretagsamhet för nybörjare”.
– Det är en hands on-kurs för den som funderar på att jobba som digital nomad. Kursen tar upp konkreta saker såsom beskattning om man jobbar utomlands, berättar Larsson.
Överlag är hon nöjd över det breda och inspirerande utbudet av kurser. När hon ska beskriva kurserna väljer hon att citera sloganen för Yle Vegas vetenskapsprogram Kvanthopp:
– Det du inte visste att du ville veta. Alla ska kunna hitta en kurs som passar ens specialintressen eller så stöter man på något man vill lära sig mer om, säger Larsson.
I bästa fall hittar man nya vänner att diskutera ämnet med – också efter avslutad kurs. För de grupper som vill fortsätta träffas efter att en kurs tagit slut finns också en ny möjlighet.
– Från och med i år upplåter Arbis utrymmen för fristående och självgående grupper. Träffarna är inte lärarledda, utan det är gruppen själv som fortsätter, berättar Nybom.
Text: Michaela von Kügelgen