Jämlikhet och likabehandling
Jämlikhet och likabehandling hör till grundvärdena för Helsingfors svenska arbetarinstitut. Vi erbjuder alla stadsbor möjligheter till självständigt lärande, utveckling och hobbyverksamhet.
Om du upplever osakligt bemötande på Arbis, ta kontakt med rektorn eller biträdande rektorn, antingen på plats, per telefon eller e-post. (Kontaktuppgifter)
Utanför kansliet finns det också en postlåda där du kan lämna ett brev. Du kan också skicka ett meddelande via stadens responskanal.
Helsingfors arbis jämställdhets- och likabehandlingsplan
Målet med Arbis plan för jämlikhet och likabehandling är att skapa en trygg och öppen institution dit det är lätt för alla att komma och där varje individ blir respekterad precis som den är.
Jämlikhet och likabehandling hör till grundvärdena för Helsingfors svenska arbetarinstitut. Vi erbjuder alla stadsbor möjligheter till självständigt lärande, utveckling och hobbyverksamhet.
Även om studierna vid Arbis är öppna för alla kan det finnas sociala, psykiska, fysiska, ekonomiska eller kulturella hinder för att delta. De här hindren är ofta dolda och kan vara svåra att identifiera. Målet med likabehandlingsplanen är att sänka tröskeln för dem som för närvarande inte har tillgång till institutets öppenhet och tillgänglighet, samt att identifiera hinder för deltagande och eliminera diskriminerande strukturer.
Planen utgår från den fria bildningens värden samt Helsingfors stads plan för jämlikhet och likabehandling. De värden som betonas inom den fria bildningen är samhällets helhet och jämlikhet, social hållbarhet, mångfald, aktivt medborgarskap och deltagande. Ett centralt grundläggande värde för Helsingfors stads arbete med jämlikhet och likabehandling är förverkligandet av mänskliga rättigheter, som stärker människors känsla av att staden verkligen tillhör alla.
Målet med Arbis plan för jämlikhet och likabehandling är att skapa en trygg och öppen institution dit det är lätt för alla att komma och där varje individ blir respekterad precis som den är.
Arbis jämlikhets- och likabehandlingsplan grundar sig på jämställdhetslagen (8.8.1986/609) och diskrimineringslagen (30.12.2014/1325).
Lagarna förutsätter att utbildningsinstitutionerna regelbundet utarbetar en plan för att främja jämställdhet och likabehandling samt bekämpa diskriminering. Planen görs för högst tre år och vid utarbetandet ska institutets deltagare höras.
Jämställdhetslagen gäller jämställdhet mellan könen, vilket innebär jämställdhet mellan kvinnor och män samt jämställdhet oavsett könsidentitet och könsuttryck. Diskrimineringslagen gäller människors likabehandling oavsett ålder, ursprung, nationalitet, språk, religion, övertygelse, åsikt, politisk verksamhet, fackföreningsverksamhet, familjeförhållanden, hälsotillstånd, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller någon annan personlig anledning och förbjuder diskriminering på dessa grunder.
Helsingfors stad har utvecklat en jämställdhets- och likabehandlingsplan för stadens tjänster för perioden 2022–2025, som även Arbis plan grundar sig på. De fyra vägledande principerna i Helsingfors stads plan är intersektionalitet, normmedvetenhet, delaktighet och tillgänglighet. Principerna gäller både för stadens personal och invånarna.
Helsingfors arbis första jämställdhets- och likabehandlingsplan utarbetades år 2014 och arbetet med den nya planen påbörjades under år 2022. En enkät om hur deltagarna upplever jämställdhet och likabehandling på institutet skickades ut och planen har utarbetats utgående från svaren tillsammans med en arbetsgrupp ledd av rektorn.
• kursdeltagaren i fokus
• kunskap som egenvärde
• flexibilitet
• fördomsfrihet
• mångfald
• ekologisk, ekon- omisk och social hållbar utveckling
• en levande och korrekt svenska
Ett självständigt svenskt institut är en garanti för språklig jämlikhet i Helsingfors utgående från den fria bildningens perspektiv. Arbis är ett svenskt rum i Helsingfors.
- Oberoende modersmål ska man kunna studera på Arbis
- Undervisningen sker dock huvudsakligen på svenska, såvida det inte finns särskilda orsaker till att den sker på något annat språk
- Beroende på vilka arbetsuppgifterna är, kan man bli anställd på institutet också med svagare kunskaper i svenska än modersmålsnivå
Etnisk och religiös jämlikhet
- Institutets program Svenska för invandrade (SFI) gör det möjligt att integreras på svenska i Helsingfors
- Arbis försöker i så hög grad som möjligt intressera invandrare för att utnyttja hela kursutbudet på institutet
- Oberoende av etnicitet, nationalitet, språklig tillhörighet, politisk eller religiös övertygelse behandlas alla kursdeltagare lika
Olika livssituationer
Institutet beaktar alla köns olika behov i olika åldrar och livssituationer genom det kursutbud som institutet erbjuder för:
- barn och ungdomar
- yrkesarbetande
- arbetslösa
- invandrare
- seniorer
Tillgänglighet
- Våra verksamhetsställen ska vara tillgängliga för alla
- Klassrummen anpassas i så hög grad som möjligt till personer med funktionshinder
- Kursutbudet ska beakta att olika människor lär sig i olika takt
- Undervisningen ska beakta olika inlärningsstilar
- Informationen och verksamheten ska både tekniskt och språkligt följa tillgänglighetsprinciper
Ekonomisk jämlikhet
Vem som helst ska kunna delta i en kurs på institutet oberoende av inkomstnivå. Informationen om priser och nedsatta kursavgifter ska vara tydlig och entydig.
- Bland annat pensionärer, arbetslösa, SFI-deltagare och studerande kan delta i verksamheten med rabatterade priser
- Institutet använder utbildningsstyrelsens studiesedlar för att sänka kursavgifterna för särskilda grupper
- Kurser ska ordnas i olika delar av staden
Etnisk och religiös jämlikhet
- Vi strävar efter att andelen invandrare bland timlärarna och den fast anställda personalen är minst densamma som andelen invandrare i Helsingfors. År 2021 var andelen invandrare i Helsingfors 18 %
- Arbis anställer alltid den mest behöriga arbetssökanden. Om meriterna väger lika tungt anställs en person som har en annan etnisk tillhörighet än stambefolkningen
Olika livssituationer
Arbis beaktar de anställdas olika behov i olika åldrar och i olika livs-skeden genom särskilda arrangemang med till exempel arbetstider, förkortad arbetsvecka, distansarbete eller något annat utgående från livssituation och enligt stadens rekommendationer.
Tillgänglighet
Ifall inte arbetsuppgifterna ställer särskilda krav ska vem som helst kunna anställas oberoende av en eventuell funktionsnedsättning.
Osakligt bemötande och mobbning
Helsingfors arbis följer stadens principer i fråga om osakligt bemötande och mobbning
- Ledningen ansvarar ytterst för arbetsklimatet på institutet
- Alla anställda är skyldiga att inte mobba arbetskamrater, men också att ingripa vid eventuell mobbning
- Två samverkansansvariga, varav den ena är rektorn, väljs varje år för att hantera svåra situationer och eventuell mobbning samt trakasserier på institutet
Jämlikhet för timlärarna
Arbis följer de kommunala avtalet för undervisningssektorn beträffande anställningen och lönesättningen av timlärarna, men försöker arbeta för att förbättra timlärarnas arbetsvillkor. Eftersom de över 200 timlärarna är ryggraden i institutets undervisning, är det viktigt att se till att de trivs på institutet.
Institutet har fastslagna regler för hur man värderar svårighetsgraden på timlärarnas arbete (VAS) men också för hur deras individuella arbetsinsats värderas (VIA). Mer om principerna för VAS och VIA finns att läsa i Timlärarguiden. Institutet eftersträvar också att i så hög grad som möjligt tillmötesgå timlärarnas behov av fortbildning, så att de kan utvecklas i sitt lärarskap.
Hösten 2022 skickades en enkät ut till alla Arbis kursdeltagare, samt till personalen. Sammanlagt 407 personer besvarade den anonyma enkäten på endera svenska, finska eller engelska. Frågor om diskriminering, tillgänglighet, bemötande och trygghet togs upp i enkäten genom både frågor och påståenden som kunde besvaras på skalan: helt av samma åsikt, delvis av samma åsikt, jag vet inte/kan inte/vill inte säga, delvis av annan åsikt och helt av annan åsikt, eller som ja, nej eller jag kan/vill inte säga.
Svaren på enkäten visar att både deltagarna och personalen i det stora hela ger ett utmärkt betyg åt hur jämställdhet och likabehandling upplevs på Arbis:
- På frågan ”Känner du dig trygg på Arbis” svarar 98,8 % jakande
- 98,5 % är helt eller delvis av samma åsikt att ”En god och vänlig atmosfär råder på Arbis”
- 88,9 % svarade jakande på frågan ”Upplever du att alla studerande är jämställda på Arbis?”
- På frågan ”Har du lagt märke till att en annan studerande har diskriminerats t.ex. på grund av religion, sexuell läggning eller utseende?” svarar 97,8 % nekande
En del av frågorna i enkäten är ställda i passiv, till exempel som ”upprätthåller man” eller ”får de studerande”, vilket gör att de till en hög grad besvarats som ”jag kan/vill inte säga” då en enskild person antagligen inte velat besvara hur andra upplever frågan. Det gör att vissa av svaren kan vara missvisande.
De utmaningar vi behöver arbeta med på basis av enkäten är i första hand följande punkter:
Kommunikation och information
Ur enkäten framgår att vi behöver arbeta med att utveckla och bättre informera om följande punkter:
- hur en deltagare kan anmäla att hen upplevt ett ojämlikt bemötande
- hur det går att ingripa vid fall av diskriminering
- var våra könsneutrala toaletter finns
Tillgänglighet
Baserat på svaren i enkäten behöver vi bli bättre på att beakta specialbehov inom undervisningen, som till exempel deltagare med hörsel- eller synnedsättning, med andra specialbehov eller svårigheter med digitala färdigheter.
Övrigt
Det som inte framgår ur enkäten, men som är något Arbis vill fortsätta att jobba med är:
- en jämlikare könsfördelning bland dem som deltar i Arbis kurser – i nuläget är ca 29,5 % män och 67 % kvinnor, medan 3,5 % inte angett kön
- erbjuda möjlighet till motionsgrupper för personer som upplever det svårt att delta i den vanliga motionsundervisningen
Kommunikation och information
- Uppdatera på hemsidan hur och var det går att anmäla osakligt bemötande, samt hur det går att ingripa vid fall av diskriminering.
- Infolappar på lämpliga anslagstavlor. Tas även årligen upp under infotillfället för timlärare och personalen.
- Skyltning för att tydliggöra var de könsneutrala toaletterna på Arbis finns.
- Uppdatera på hemsidan om tillgängliga utrymmen.
Tidtabell: 2023
Ansvar och uppföljning:
Kommunikations-avdelningen, kansliet, fastighetspersonalen och ledningen.
Tillgänglighet
- Utredning av möjligheten att förbättra akustiken i klassrummen, i synnerhet där det hålls språkkurser, med draperier och akustikplattor.
- Aktivera användingen av de röstförstärkare som redan finns.
- Kartlägga och införskaffa mörkläggningsgardiner i de utrymmen där det behövs, för att underlätta visandet av PowerPoints etc.
Tidtabell: 2023–2024
Ansvar och uppföljning:
Ledningen, planeringsansvariga lärarna och fastighetspersonalen.
Övrigt
- Vi fortsätter försöka locka fler män och icke-binära att delta i verksamheten genom att ordna kurser speciellt riktade till dem.
- Inrättande av ett böne- och vilorum.
- Utreda möjligheten att inrätta ett könsneutralt omklädningsrum och information om det.
Tidtabell: 2023–2026
Bönerum och utredning om könsneutralt omklädningsrum under 2023–2024
Ansvar och uppföljning:
Planeringsansvariga och utbildningsplanerna, kansliet, fastighetspersonalen och ledningen.